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Investigação

O Instituto de Investigação e Tecnologia da Agronomia e Meio Ambiente (IITAA) desenvolve trabalho de investigação com o objetivo de perseguir estudos em diversas áreas, como a caracterização / previsão do clima insular e os efeitos das mudanças globais em comunidades do oceano para os topos das ilhas, a modernização da agricultura e produção animal, tornando-a mais eficiente, competitiva e sustentável e melhorar a qualidade dos alimentos, analisando microorganismos como fonte de metabolitos de interesse.
A visão da IITAA é promover uma utilização eficiente e sustentável dos recursos e da produção de alimentos, mais especificamente através da investigação de opções que permitam mitigar as mudanças globais (por exemplo, melhorar as condições de congelamento dos embriões utilizados na fertilização artificial), promover o valor dos alimentos e buscar moléculas de interesse biotecnológico.

IITAA

O Instituto de Investigação e Tecnologia da Agronomia e Meio Ambiente (IITAA) desenvolve trabalho de investigação com o objetivo de perseguir estudos em diversas áreas, como a caracterização / previsão do clima insular e os efeitos das mudanças globais em comunidades do oceano para os topos das ilhas, a modernização da agricultura e produção animal, tornando-a mais eficiente, competitiva e sustentável e melhorar a qualidade dos alimentos, analisando microorganismos como fonte de metabolitos de interesse.
A visão da IITAA é promover uma utilização eficiente e sustentável dos recursos e da produção de alimentos, mais especificamente através da investigação de opções que permitam mitigar as mudanças globais (por exemplo, melhorar as condições de congelamento dos embriões utilizados na fertilização artificial), promover o valor dos alimentos e buscar moléculas de interesse biotecnológico.

Grupo Agricultura e Produção Animal //

Agricultural and animal production, aiming at enhancing existing scientific knowledge and promoting sustainable, increased-value, production modes, namely:  

  1. Research on cattle and sheep reproduction control;  
  2. Research on the effects of pasturing all year round upon parameters of animal performance and product quality (milk, carcass and beef);  
  3. Research on the manipulation of animal diets based on pasture, in order to improve the dietetic and nutritional value (e.g. favourable fatty acids including CLA) of bovine milk and meat;  
  4. Research on soil and aquatic nutrient cycles.  
Grupo Clima, Meteorologia e Mudanças Globais //

Climate and global change, weather forecasting, atmosphere physics and chemistry and effects of global change.  

  1. Research on weather forecasting and prevision of sea agitation, such as implementation and use of appropriate models;  
  2. maintained a web page, with climatic and meteorological information (www.climaat.angra.uac.pt);  
  3. Study the physics and chemistry of the atmosphere, from a privilege observation point – The Azores. Therefore, enhanced the geostrategic position of the Azores, in order to meet the international scientific interest of monitoring the weather in the Atlantic basin, establishing the connection between the American, European and African continents;  
  4. Offer operational response to the needs of the various activities in the Atlantic Archipelagos that relate to climate and meteorology;  
  5. Study the effects of global change on island ecosystems. 
Grupo Ciência dos Alimentos e Saúde //

Research lines:

- Investigate unique properties of Azorean dairy products with potential for international differentiation and certification.
- Study the structural and functional diversity of autochthonous microbiota in Azorean dairy foods to serve as a basis for producing new starters to improve consistency and safety, without compromising the unique characteristics of traditional products.
- Investigate bioactive compounds of traditional Azorean foods and plants (Camellia sinensis) with health benefits.
- Investigate the microbial ecology of artisanal Azorean food products and its impact on the safety of these products.
- Conduct research for production of novel dairy products with nutritive and health promoting properties.
- Investigate bioprotective compounds and bacteria combined into biopolymers to obtain edible coatings with the purpose of increasing the shelf life and safety of food products.
- Investigate plant waste and marine organisms to use as nutraceuticals.
- Study plant extracts with anti-insect activities, respecting the WHO recommendations, in order to substitute the synthetic pesticides by bio-insecticides reducing their negative effect on health.
- Implement a collection of new bacterial cultures with technological, nutritive and health characteristics.
- Study the microbial diversity of extreme environments of the Azores, as surrogates for the search of life in other planets.